dimarts, 20 de maig del 2014

Saber transmetre

Se sol recórrer a la imatge de la Societat del Coneixement per definir la tendència dels països desenvolupats. Més enllà de les escenes que ens ofereixen diàriament els mitjans de comunicació i de la possible distorsió de la realitat que puguen proporcionar, és cert que la sofisticada especialització que han assolit les diferents branques del saber produeix una ingent quantitat de troballes.

Troballes que, si foren convenientment divulgats, millorarien sens dubte les condicions de vida de milions de persones i en alguns casos ajudarien a explicar fenòmens que semblarien subjectes a l'àmbit de l’enigmàtic. No obstant això, aquests resultats amb prou feines rebassen els límits de les publicacions especialitzades i només arriben a les comunitats d'interessos dels científics i, en el millor dels casos, dels que financen les investigacions. I enfront d'aquest aïllament, augmenten cada vegada més les supersticions i prosperen endevins, tiradors de cartes i coses d’estes de pacotilla, que tant desprestigien la recerca del coneixement després de les aparences i les preguntes audaces.

Es fa necessari cobrir aquest abisme que sembla infranquejable entre el saber i els seus destinataris, que són els éssers humans, mitjançant una tasca pacient i meticulosa de divulgació i de transmissió. És indispensable aquest esforç, si no volem que la ignorància acabe per embrutar-nos, si volem que l'Edat Mitjana que tant es detecta en símptomes socials, no torne a sumir-nos en la foscor de les pors i l'analfabetisme.

No hi ha dubte que Internet està complint aquest deure divulgador, donant facilitats als investigadors.

Que la filosofia com a amor al coneixement arribe a tots , que tots puguem arribar a ser filòsofs.


M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada