dissabte, 31 de maig del 2014

L'arbre del futur.

Fa tot just unes setmanes que ha arribat la primavera i, joves o no, aquesta data tanca per a tots un sentiment de renovació i esperança. Així, almenys durant un dia, imaginem que les coses han de florir, que les coses han de resultar millors, que les coses tendeixen cap a un futur que intentem albirar feliç.
Però aquest sentiment no passa d'aquest dia, ni tampoc els nostres esforços per fer una primavera de tot l'any.
Qual homes amnèsics que hagueren perdut la memòria de llegir, encara que havent llegit molt alguna vegada, mirem sense vore, i entenem sense entendre els ritmes de la natura. Una amagada veueta interior ens diu que la primavera no és només una de les estacions de l'any, un moment de tants, sinó que el reverdir de la naturalesa és un missatge, un llenguatge que ens vol transmetre alguna cosa, encara que no sabem què. Imitant, com només poden fer els desmemoriats, ens vestim de clars colors, comencem a sentir la calor "psicològicament", i exterioritzem unes ànsies de renovació que moltes vegades no van més enllà d'una bona neteja general a la nostra habitació.
I allà és on no acabem d'entendre el llenguatge de la naturalesa. És cert que ella es vesteix amb noves robes a la primavera. Però ella es vesteix totes les primaveres, any rere any, inexorablement, amb una paciència infinita, gairebé sobrehumana. I en la naturalesa, després de la primavera ve l'estiu, és a dir, que després de la renovació de les formes, vénen els fruits d'aquesta renovació, la plasmació de les ànsies d'eclosió que en principi foren tot just llavors...

No obstant això, els homes ens quedem curts... Arribem a percebre una renovació, però no la fem constant; no fem de l'evolució nostra línia de conducta, i any rere any, lluny de treure les velles pells consciensudament, necessitem de l'empenta i dels embats de la vida, de vegades per plaer, de vegades per dolor, de vegades pel contemplar el calendari quan per fi és primavera. Ni tampoc tenim la perseverança que implica portar fins a un estiu el que va començar a néixer a la primavera. Ens satisfem amb impulsos que moren tot just quan neixen; ens conformem amb indicis de llum en lloc de trencar les tenebres definitivament; ens sembla que és suficient la llavor sense sospitar sense més que ella tanca ja la futura planta; i, com a molt, volem que la planta aparega de la llavor sense fer res per a això, sense regar, sense cuidar-la, sense posar-la a que recibisca els benèfics raigs del sol.
Recordem que en la llavor ja està contingut el seu fruit, i no tenir cura de la llavor és un crim que atempta contra el fruit més que contra ella mateixa. Matar una llavor, negar-li el nostre esforç, és com matar el futur en el present. I somiar amb l'arbre del futur sense començar per tenir cura d'una llavor, és limitar-se al pla de les fantasies sense practicitat alguna.


Avui, a la primavera, és el moment. Avui podem triar la llavor de l'arbre del nostre futur. Avui podem decidir com seran les branques i les fulles que ens donaran ombra al matí. I pels que volem construir ciutats altes amb ànimes elevades, avui és el moment de conrear la llavor que jeu latent en cada un de nosaltres esperant l'aigua beneïda del coneixement i la fe.

M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada