dijous, 2 de maig del 2013

Per a valents


Quan parlar de virtuts ha deixat de ser anacrònic per esdevenir una realitat i una necessitat que va guanyant cada vegada més voluntats d'homes i dones, volem dedicar unes paraules especials al valor. És cert que, en general, el valor escasseja i, en tot cas, es veu perillosament suplantat per l'agressivitat, la “fantotxada”, el cinisme i l'insult, tot això emparat pel número -la colla, la societat, el que es porta , el que dicta la moda- i per la pròpia inseguretat que tenen els febles i tímids, que també tenen valor.

Falta el valor personal i individual, aquell que neix en el profund de l'ésser humà i s'expressa amb la màxima serenitat.

Falta el valor de les conviccions arrelades en l'ànima, que confereixen seguretat en un mateix, sense que per això falte el respecte cap als altres. L'home valerós no es recolza en les debilitats alienes ni en el beneplàcit de les majories, en tot cas, la seva pròpia consciència és per a ell la majoria, i busca -amb aquesta força- ajudar els que ho necessiten.

I, sobretot, manca el més assenyalat dels valors, que és el enfrontar-se a si mateix per conèixer-se millor, per distingir virtuts i defectes, potenciar les unes i extirpar els altres. Falta el valor d'estar tot sol amb si mateix, de tirar a baix les falses màscares i d'acceptar tal com s'és per, a partir d'allí, elaborar un sistema de vida, una acció positiva que condueixi al que cada un somia de bo per a si i per al món.

Amb aquest criteri, el valor resulta ser una qualitat essencial del filòsof, del cercador de la saviesa, del qual necessita d'aquesta especial potència espiritual, em refereixo a la consciència, per obrir camins per dins i per fora. ¿Com llançar-se a descobrir el món i les seves lleis sense valor? ¿Com superar les proves que ens depara l'existència sense valor? ¿Com conquerir a si mateix sense valor? Així, el filòsof aplica el valor amb si mateix, i quan aconsegueix transformar-lo en una virtut ben assentada, ho demostra en totes les circumstàncies li presente la vida, ja siguen individuals o en relació amb els altres éssers humans.

Aquest és el repte que llancem a través de la filosofia natural, la de l'home de sempre, la de l'home d'avui: desenvolupar el valor de ser i de saber. Només per a valents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada