divendres, 8 de març del 2013

La tele: fàbrica de moltes mentides.


La tele-democràcia confia la conducció del govern d'un país a conductors que no tenen permís de conduir (Giovanni Sartori).

La televisió s'ha convertit en un negoci gegantí. Els ingressos dels canals de televisió a Espanya, fa ja deu anys, van ser superiors, per exemple, al pressupost que tenia el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Això vol dir que les cadenes de televisió mouen més diners que nombrosos departaments de l'Administració. I vol dir també que el que aquestes cadenes busquen no és promoure projectes de comunicació amb fins socials, sinó mercantils. Per això, no ofereixen a l'espectador una cosa que li puga ser útil, bell o bo, sinó alguna cosa que puga consumir el major nombre possible d'espectadors, encara que siga inútil, lleig i dolent. La televisió del segle XXI és un gegantesc circ que només està al servei del negoci.

Té més llibertat per decidir un directiu d'un trust multimèdia que tinga cadenes de televisió i portals d'Internet que un cap d'Estat d'un país de grandària mitjana. Qui pot contra aquest poder? Ni tan sols una potència militar, perquè les potències militars s'assenten sobre tecnologia electrònica i crèdits internacionals.

Hi va haver un temps en què l'objectiu de la comunicació era fer arribar les idees de la cúspide (una elit intel·lectual selecta) a la base, per tal d'elevar el seu nivell. Però, quan l'objectiu ja no és propagar idees, sinó guanyar diners, la comunicació es fa "horitzontal". La cultura es fragmenta. No s'ofereix "el que val", sinó "el que agrada".

La televisió no és una eina neutra, sinó que imposa una forma de veure la realitat i d'alterar a la seva manera. Amb un efecte arrasador, s'implanta formes homogènies de vestir, de pensar, de viure i de sentir. No hi ha pitjor tirà que el que aconsegueix que l'esclavitud sigui confosa amb la llibertat.

Moltes persones evoquen amb nostàlgia el món anterior al televisiu, en què els nens llegien llibres, practicaven jocs físics, tenien grans somnis i parlaven o sentien parlar a la gent gran durant el dinar de la família reunida.

A poc a poc, el nou aparell, aparentment inofensiu, va ser ocupant un espai a les llars. Llavors es va deixar d'escoltar aquest silenci singular que donava peu a la conversa, a la transmissió oral d'experiències entre els diversos membres de la família, el que fins llavors havia constituït la font primària de socialització dels membres més joves. Com pot avui ser important l'avi en una societat on no s'escolta?

De l'educació que ara rebin els nens dependrà el tipus de societat que tindrem d'aquí a uns anys. Els docents afirmen que el que aconsegueixen en sis hores de classe es veu arruïnat per dues hores de televisió.
El nen ha de veure la televisió acompanyat d'un intèrpret que li expliqui el que està veient i que amplie els models que li proposa la tele. No hi ha pitjor mainadera que el televisor.

L'afany d'entendre'ns i entendre el món que ens envolta, pot proporcionar respostes suficients per poder descobrir els camuflats enemics que pretenen entorpir la nostra marxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada