dissabte, 19 de novembre del 2011

1984


Enorme crítica social als règims totalitaris per part d'un autor que té aquesta mateixa característica en altres de les seves novel•les. Aquesta vegada l'ambientació és futurista i la novel•la entra dins de ciència-ficció, encara que també és tremendament realista.

El llibre va ser escrit en 1948 i Orwell ho va voler ambientar en un futur proper i per això solament li va permutar les dues últimes xifres de la data i potser es va quedar una miqueta curt, però no caminava equivocat quant al fons de l'assumpte, doncs en aquella època uns quants règims totalitaris estaven en plena expansió i perfectament podien haver acabat com ell va predir. La seva crítica estava concretament enfilada cap el poder totalitari estalinista.

En la societat de la novel•la el mandatari és l'anomenat “Gran Hermano”, que controla tots els moviments de cada habitant mitjançant grans pantalles instal•lades als seus domicilis i dirigeix les seves vides i les seves accions, castigant a tot aquell que se surt dels establert. El govern posseeix una sèrie de ministeris que s'encarreguen de dirigir la societat: el Ministeri de la Veritat, usant la mentida, el Ministeri de la Pau, fent la guerra i el Ministeri de l'Amor causant terror, però el protagonista, treballador del Ministeri de la Veritat decideix rebel•lar-se.

A algú li haurà cridat l'atenció l'aparició de l'expressió “Gran Hermano”, tan de moda en la televisió en aquests temps. Doncs aquest programa, o almenys el nom està inspirat en aquest llibre. La idea del programa és la mateixa que la de la novel•la, el “Gran Hermano” sap en tot moment el que estàs fent. Salvant les distàncies és alguna cosa similar.

Molt recomanable per a aquells que els agradin les trucades "distòpies", és a dir antiutopies contemporànies, la ciència-ficció, la novel•la crítica, en fi, per a gairebé tothom.

S'han realitzat almenys dues adaptacions al cinema una en 1956 i una altra en un any molt simbòlic, 1984.

Recorda, EL GRAN GERMÀ ET VIGILA.

1 comentari:

  1. L'autora d'aquest MicroBlog em va descobrir aquesta meravellosa historia (cosa que l'hi agraisc); he vist la peli i promet llegar el llibre només puga.
    "Quien controla el presente controla el pasado....
    quien controla el pasado controla el futuro"
    "Guerra es Paz, Libertad es Esclavitud, Ignorancia es Fuerza"
    Aquesta distopia te molt per ensenyar-mos... deprengam tots!!!
    <3 SALVA <3

    ResponElimina